Bij de vorige editie van de beurs VieVinum in Wenen vond er een bijzondere proeverij van meer dan 100 gerijpte wijnen van diverse druivenrassen plaats. In de flights met Sauvignon Blanc was er één wijn die er voor mij uitsprong: de Sauvignon Blanc Ried Hochstermetzberg GSTK van Wolfgang Maitz. Hiermee was de belangstelling voor zijn bedrijf gewekt en dit was voor mij reden om hem tijdens mijn recente Oostenrijktour te bezoeken.

In 1957 gingen de grootouders van Wolfgang met het nu 10 hectare grote bedrijf van start. Ze hadden een vooruitziende blik, want ze combineerden toen al wijnbouw met een hotel en restaurant, waarvan de huidige generatie nu profiteert in dit landschappelijk zeer fraaie (vakantie)gebied.
De wijnstokken staan in 5 zogenaamde Einzelrieden aangeplant, die zich vrijwel allemaal rondom het huis bevinden en rijk aan kalk zijn.
In het jaar 2000 nam Wolfgang het stokje van zijn ouders over en zette vol in op kwaliteit, het bijzondere terroir en de druivenrassen waarmee het gebied Südsteiermark zich onderscheidt: onder andere Sauvignon Blanc (met een aandeel van 50% de belangrijkste soort in het bedrijf), Morillon (=chardonnay), Weissburgunder en Welschriesling. Samen met 11 andere zeer gerenommeerde wijnmakers (waaronder Polz, Sabathi, Sattlerhof, Tement, Wohlmut) is hij lid van de vereniging Steirische Terroir & Klassik Weingüter. Dit is een groep die zich volgens eigen zeggen “der regionstypischen Weinkultur mit allerhöchstem Anspruch verschrieben haben” en garant staan voor “Steirische Weine in höchster Qualität”
Vergelijkbaar met de VdP (Verein deutscher Prädikatsweingüter) hanteert deze vereniging een kwaliteitspiramide, waarbij de wijnen geklassificeerd zijn als “Gebietswein”, “Ortswein”, “Ried”, “Erste STK Ried” en “Grosse STK Ried”.
De factor tijd speelt een grote rol bij de wijnen van dit bedrijf: de wijnen komen pas laat in de verkoop en hebben een enorm bewaarpotentieel. Voor de Gebietsweine geldt een “Trinkreife” van minstens 5 jaar, bij een Ortswein kan je van minstens 10 jaar uitgaan en bij de Lagenweine van minstens 15 jaar. Een mooie investering in de toekomst, waarmee we nu graag met de volgende wijnen van start gaan:

2021 Südsteiermark DAC Welschriesling € 11,95
2020 Südsteiermark DAC Weissburgunder € 14,50
2020 Südsteiermark DAC Sauvignon Blanc € 16,95
2020 Sauvignon Blanc Ortswein Ehrenhausen € 22,50
2020 Morillon Ortswein Ehrenhausen € 22,50
2019 Sauvignon Blanc Erste STK Ried Schusterberg € 36,95
2019 Sauvignon Blanc Grosse STK Ried Hochstermetzberg € 45,00

Duitsland Oostenrijk Oostenrijk Slovenië