In de 17e eeuw wist men het al: “Zu Würzburg am Stein, zu Klingenberg am Main, zu Bacharach am Rhein, da wächst der beste Wein”, zo luidt een drinkspreuk uit die tijd.
Misschien hierdoor geïnspireerd toog een getalenteerde Duitse wijnboer van de Ahr na vele omzwervingen –o.a. Winzerlehre bij Adeneuer en practica in Rheinhessen, Portugal, Oostenrijk en Hongarije- naar Churfranken. Hier stuitte hij op een jonge chinees. Beide hadden ze tegelijkertijd hun oog laten vallen op het in vergetelheid geraakte Weingut Stadt Klingenberg, dat als het ware in een Doornroosjeslaap verkeerde en de afgelopen 3 decennia weinig interessante wijnen had voortgebracht.
Dit terwijl het 13 hectare grote bedrijf over een schat aan oude wijnstokken (Spätburgunder en Portugieser), een bijzonder terroir: Buntsandstein en percelen in de topwijngaard Klingenberger Schlossberg –Paul Fürst produceert hier één van de fraaiste Spätburgunders van Duitsland- beschikt.
Hun gemeenschappelijke passie voor de Spätburgunder leidde niet tot een verwoede overnamestrijd, maar werd de basis voor een vruchtbare samenwerking. Sinds 2010 is dit bedrijf nu in bezit van Benedikt Baltes en zijn Chinese compagnon en beleeft het een ware renaissance.
Hier worden nu zeer individuele en karakteristieke wijnen gemaakt, die hun ware grootte in hun jeugd misschien nog niet gelijk tonen, maar veel beloven voor de toekomst.

Rood

2012 Buntsandstein Spätburgunder   € 14,50
2013 Grossheubacher Spätburgunder € 18,95
2013 Grossheubacher Spätburgunder “R” € 29,95
2012 Klingenberger Portugieser “R”   € 32,50
2012 Klingenberger Spätburgunder “R”   € 41,95

Duitsland Oostenrijk Oostenrijk Slovenië