Eerlijk gezegd had ik nog nooit van dit Weingut gehoord. Niet zo verwonderlijk, want wijnmaker Jens Heinemeyer beschikt maar over 2 hectare en produceert jaarlijks slechts 6000 flessen. Het meeste daarvan wordt bovendien naar Denemarken geëxporteerd, waar de naam van zijn dochter: Solveig (Sol= zon, veig = sterk,krachtig) vaak voorkomt. De hoge scores (92-97 punten) voor jaargang 2015 in wijngids Falstaff maakten mij nieuwsgierig. Ik toog naar de Rheingau en werd aangenaam verrast.

Ongeveer 700 jaar geleden werden Pinot-noir-wijnstokken door monniken uit Citeaux (Bourgogne) meegenomen naar Kloster Eberbach en van hieruit in en rond Assmannshausen aangeplant. Hier, in steile wijngaarden en op rode leisteen (Phyllit) ontstond in de loop der jaren een eigen pinot-kloon. Doel van Jens is om het unieke karakter van de Rheingauer Pinot (“Kombination von Substanz und gleichzeitiger Leichtigkeit auf der Zunge”) weer te geven.

In 1995 ging hij volgens het principe “kontrolliertes Nichtstun” met zijn bedrijf van start. Dit houdt in dat volrijpe druiven (30-35 hl/ha) worden geperst, 14 dagen (spontaan) vergist in open vaten en dan per perceel ongeveer 18 maanden in barriques worden opgevoed. Twee jaar na de oogst wordt de wijn ongefilterd gevuld. Vervolgens rust hij nog geruime tijd in de fles, voor hij in de verkoop komt. Het assortiment van Solveigs is zeer overzichtelijk: in goede jaren maakt men 4 wijnen: Phyllit, Steil, Micke en Present; bij moeilijke jaargangen -zoals 2014- gaat al het materiaal in de basiswijn Phylit. Sinds 2013 is het bedrijf bio-gecertificeerd.

2017 Pinot Noir “Phyllit” € 24,95
2016 Pinot Noir “Steil” € 35,95
2016 Pinot Noir „Micke“ € 49,95

Duitsland Oostenrijk Oostenrijk Slovenië