Mensen vragen me soms hoe ik nieuwe wijnen/bedrijven ontdek. Het is eigenlijk een mix van het doornemen van wijngidsen en -tijdschriften, insidertips van producenten en het volgen van de sociale media.
In het geval van Markus Iro was me in het wijnblad Vinaria en in de -gids Falstaff opgevallen dat dit bedrijf regelmatig met zijn rode wijnen: St. Laurent, Zweigelt en Merlot in de prijzen valt. En dat wekte mijn nieuwsgierigheid!
Al vroeg wist Markus, dat hij het ouderlijk bedrijf over wilde nemen. Hij studeerde wijnbouw en om zijn horizon te verbreden deed hij ervaring op in Duitsland en werkte hij een jaar in Nieuw Zeeland. Door het plotselinge overlijden van zijn vader in 2011 was hij als ‘groentje’ ineens alleen verantwoordelijk voor het hele bedrijf. Alle beslissingen moest hij nu zelf nemen; er was niemand om mee te overleggen. En dat heeft hem -en zijn wijnen- gevormd.
Inmiddels is het bedrijf 20 hectare groot. 30% van de aanplant is wit, 70% rood. Het beschikt in Gols over percelen in de gerenommeerde wijngaarden Altenberg, Herrschaftswald, Ungerberg en Gabarinza, waar je een diversiteit aan bodemsoorten vindt: kalk, kiezel, leem en zand. Daarnaast gelden hier ideale klimatologische omstandigheden (=weinig neerslag, veel zonne-uren) voor wijnbouw.
Binnen zijn assortiment geldt de St. Laurent als zijn lieveling en “Aushängeschild”. In wijngids Falstaff zegt hij hierover: “St. Laurent ist nicht unbedingt Mainstream, aber er taugt mir. Die Sorte ist sehr filigran, hat jedoch enormes Potenzial, wenn man sich damit intensive auseinandersetzt. St. Laurent ist kein Wein, den man im Vorübergehen produziert. Es braucht Engagement und Liebe, um grosse Weine zu kreieren”

2021 Blaufränkisch Tradition € 9,95
2021 St. Laurent Tradition € 9,95
2021 Special blend (Pinot Noir, St. Laurent, Merlot) € 11,95
2021 Cabernet Franc Ried Heideboden € 12,95
2021 Merlot Ried Gabarinza € 13,95
2021 Zweigelt Reserve Ried Ungerberg € 18,95
2019/21 St. Laurent Ried Herrschaftswald € 22,95
2019/21 Cuvée Meisterwerk (Cabernet Franc,Merlot,Zweigelt) € 29,95

Duitsland Oostenrijk Oostenrijk Slovenië