Wijnen uit het uiterst noordoostelijk gelegen Sachsen, de voormalige DDR, vind je zelden. (Niet voor niets luidt de officiële slogan van het gebied ‘Eine Rarität. Weine aus Sachsen’)

Dit komt omdat het met 499 hectare één van de kleinste wijnbouwgebieden van Duitsland is, men hier de laagste rendementen heeft (ongeveer de helft van wat men gemiddeld in andere delen van Duitsland oogst) en het merendeel hier ter plekke gedronken en in de lokale horeca geschonken wordt.

Op uitnodiging van mijn Belgische collega Gerd Brabant, schrijver van het boek “Wijnland Duitsland”, bezocht ik eind augustus dit spannende gebied en maakte in Radebeul, nabij Meissen en Dresden kennis met de sympathieke en gedreven wijnmaker Karl Friedrich Aust.
Na een driejarige opleiding in Keulen als steenhouwer genoten te hebben, keerde hij weer terug naar zijn roots en startte in 2002 zijn eigen -inmiddels 6 hectare grootte- wijnbedrijf. De belangrijkste druivenrassen in het assortiment zijn nu Spätburgunder (20,3%), Riesling (18,3%), Weissburgunder (11,7%), Grauburgunder (11,6%), Bacchus (7%) en Traminer (5%)
Zijn oorspronkelijke opleiding kwam hem goed van pas, want hij knapte het uit de 17e eeuw stammende Meinholdsche Turmhaus op, waarin het Weingut nu is gevestigd.
Daarnaast staat het merendeel van zijn stokken in de imposante steile wijngaarden Goldener Wagen, Johannisberg en Steinrücken op terrassen met Trockenmauern, die veel zorg en onderhoud vragen. En wortelen ze in het oergesteente Syenit en graniet.
Deze bodem straalt overdag goed de opgenomen warmte uit, wat ideaal is in deze regio, want zo rijpen de druiven goed, maar het graniet koelt ’s nachts toch voldoende af, ideaal voor het behoud van de zuren. Dit lichtzure bodemtype is daarom uitermate geschikt voor frisse, witte wijnen en geeft de wijnen een fijne ziltige toets. Ook in warmere gebieden in Duitsland (bijvoorbeeld Ortenau) merk je hoe graniet zo nog altijd finesse en levendigheid in een wijn brengt. Aangezien ik dit altijd zoek, denk ik dat de wijnen van Karl Friedrich een mooie aanvulling op ons assortiment vormen. Daarom gaan we van start met:

2020 Genussmensch weiss (Riesling&Müller-Thurgau) € 13,95
2020 Riesling Radebeuler Goldener Wagen € 23,95
2019 Weissburgunder Radebeuler Goldener Wagen € 23,95
2019 Spätburgunder Radebeuler Goldener Wagen € 27,95

Duitsland Oostenrijk Oostenrijk Slovenië