Afgelopen zomer zag ik op Instagram een enthousiast bericht van mijn gewaardeerde Belgische collega Gerd Brabant. Hij had een mij tot dusverre onbekend Weingut bezocht, een geweldige Riesling Kabinett geproefd en plaatste beelden van een gotisch kapelletje, een classicistische villa en een toren, midden in een wijngaard. Aangezien wij qua smaak veelal op één lijn liggen, was mijn nieuwsgierigheid gewekt en toog ik half augustus naar Weingut Heiligenblut te Weinheim.
Volgens de overleveringen doodde Atilla de Hun rond 454 op deze plek een aantal christelijke monniken. Bonifatius bouwde hier in 746 een kapel en plantte de eerste wijnstokken in de wijngaard Heiliger Blutsberg.
Sinds 1924 leeft en werkt de familie Hanneman hier en zijn de gebroeders Christian en Martin nu de vierde generatie wijnmakers. Zij beschikken hier over een schat: de 3 hectare grote Monopollage Heiliger Blutsberg met een bijzonder microklimaat en terroir (met -heel uniek voor Rheinhessen- vulkanisch gesteente Melaphyr). Daarnaast plantte hun grootvader hier 60 jaar geleden Riesling en het toen nieuwe druivenras Scheurebe.
Met een wijn van oude stokken van laatstgenoemde druivenras gaan we dit nieuwe jaar fris van start!

2019 Scheurebe € 11,50

Duitsland Oostenrijk Oostenrijk Slovenië