Vorig jaar ben ik begonnen met de import van de wijnen van Uwe Schiefer. Een man die ik enorm bewonder om zijn puristische maar zeer verfijnde stijl van wijn maken.
Toen ik hem dit jaar op de Prowein in Düsseldorf ontmoette, stonden er enkele witte wijnen uit Slovenië bij zijn stand. Dit was voor mij absoluut “Neuland” en wekte mijn nieuwsgierigheid, want wat hadden deze wijnen bij een wijnmaker uit Südburgenland te zoeken?
Het antwoord had met één van de topwijnen van Uwe te maken: Blaufränkisch van de wijngaard Szapáry in Deutsch-Schützen. De Hongaarse adelijke familie Szapáry bouwde in 1905 in de streek Prekmurje, in het noorden van wat nu Slovenië is, een jachtslot en plantte hier tevens wijnstokken aan.
In 2009 zette een investeerder op dezelfde plek het moderne wijnbedrijf Marof neer. Toevallig was dit niet, want hij beschikte hier over wijngaarden met relatief oude stokken en een bijzonder terroir (met o.a. kwartsiet, kiezel, vulkanisch gesteente en vuursteen)
Hij trok de gedreven jonge wijnmaker Uroš Valcl aan. Deze kreeg de vrije hand om wijnen naar zijn persoonlijke voorkeur te maken.
Jaarlijks produceert hij slechts 50.000 flessen (van 23 hectare) en tijd is hierbij een sleutelbegrip. Zo zijn de witte basis- en Lagen-wijnen van 2015 -na langdurig contact met de lie- pas in april en mei van dit jaar gevuld. Deze krachtige en zeer mineralige wijnen zijn fantastische etensbegeleiders en bloeien in het (Zalto)bourgogneglas.
En wat heeft dit met Uwe Schiefer te maken? De ambitieuze Uroš trok de stoute schoenen aan en benaderde zijn Oostenrijkse collega met de vraag of ze –gegeven het feit dat ze beide over bijzonder goede wijngaarden voor Blaufränkisch beschikken en de naam Szapáry een gemeenschappelijke deler is- niet op een of andere manier konden samenwerken. Het resultaat: In het najaar komt er een super-Blaufränkisch van beide wijnbedrijven op de markt. Wordt vervolgd.

Wit

2015 Marof White (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Welschriesling) € 11,50
2016 Sauvignon “Breg” € 19,95
2015/16 Chardonnay “Breg” € 19,95

Rood

2015 Marof Red (60% Zweigelt, 40% Blaufränkisch) € 11,50
2015 Zweigelt „Breg“ € 19,95
2015 Blaufränkisch “Mačkovci“ € 32,50

Duitsland Oostenrijk Oostenrijk Slovenië