Na eerst een opleiding tot Bankkaufmann te hebben gevolgd, besloot Niko Brandner op 25-jarige leeftijd zijn hart te volgen, nam ontslag, en begon in Neustadt (Pfalz) met een wijnopleiding. Ervaring deed hij op bij niet de minsten in de wijnbranche: Weingut Paul Fürst (Franken), Dr. Loosen (Mosel), in Oostenrijk bij Feiler-Artinger (Burgenland) en tenslotte bij Volker Raumland in Rheinhessen. Hier leerde hij de fijne kneepjes van het Sekt-maken.
Toen hem in 2013 door het ondernemers-echtpaar Streit de kans werd geboden om in Bensheim in het gebouw van het voormalige Staatsweingut met de productie van Sekt van start te gaan, hoefde hij niet lang na te denken en nam deze uitdaging aan. Niet alleen beschikt hij hier over een prachtige kelder, maar ook over 7,5 hectare eigen wijngaarden.
Zijn wekwijze is heel puristisch: alle druiven worden met de hand geplukt, zodat er alleen gezond en niet te rijp druivenmateriaal wordt geoogst. Slechts de helft van de persing wordt gebruikt en de eerste vergisting vindt spontaan, met natuurlijke gisten plaats. De stille wijn wordt vervolgens op voeders, barriques en stalen tanks opgevoed. Geklaard of gefiltreerd wordt er niet en alle Sekt heeft minimaal 22 maanden contact met de fijne gistcellen, alvorens te worden gedegorgeerd.
Dat Niko talent heeft blijkt onder andere uit het feit dat de wijngids Vinum hem in 2019 tot “Aufsteiger des Jahres” uitriep en zijn Grande Cuvée Exquisit onlangs tijdens de wijnbeurs Prowein bijna tot beste Sekt van Duitsland werd gekroond: Volker Raumland kwam met zijn 2010 Triumvirat (€ 45 en ook bij ons verkrijgbaar) op de eerste plaats; Niko eindigde als tweede.

2016 Sekt Riesling Brut Tradition € 17,50
2016 Sekt Rosé Brut Tradition € 17,50
2016 Sekt Blanc de Blancs Brut Tradition € 19,95
2014 Sekt Riesling Prestige Extra Brut € 23,95
2014 Sekt Grande Cuvée Exquisit Zero Dosage € 32,50

Duitsland Oostenrijk Oostenrijk Slovenië