Hubrecht Duijker te gast

Bijzonder verheugd waren we over het feit dat Hubrecht Duijker speciaal de moeite had genomen om half november naar onze winemakersproeverij te komen. Getuige zijn verslag op facebook had hij het wel naar zijn zin:

Na een lange, moeizame maar uiteindelijk zeer tevredenstellende oogst hebben drie talentvolle wijnmakers zichzelf en hun wijnen gisteren gepresenteerd bij hun importeur, www.winterbergwijnen.nl. Eigenaar Marco Winterberg is gespecialiseerd in Duitsland en Oostenrijk, dus daar kwam het trio ook vandaan – en wat brachten ze lekkere producten mee.
Philipp Bründlmayer van het WEINGUT JOSEF & PHILIPP BRÜNDLMAYER heeft als specialiteit Grüner Veltliner. Met de gelijknamige druif is maar liefst 90 procent van de 18 hectare bestrijkende, lössrijke, in de Oostenrijkse streek Kremstal gesitueerde wijngaard beplant. Zijn Grüner Veltliner Kremstal 2015 is dan ook geurig en groots, met de kenmerkende hartigheid, een subtiele kruidigheid en sappig fruit. Heerlijk, heerlijk. Fles 9,95. Als verrassing had Philipp ook zijn Neuburger Vordernberg 2015 meegebracht. Een van de schaarse, geleidelijk zelfs verdwijnende neuburger vervaardigde witte wijn die critici tot de beste van heel Oostenrijk hebben uitgeroepen (‘Wij zijn een béétje beroemd om deze wijn’ stelde zijn maker bescheiden). Deze Neuburger smaakt duidelijk notig in een romige en tegelijk zacht frisse setting; ’t is een aardig alternatief voor Chardonnay. Prijs 13,50.

Al vijf generaties wordt WEINGUT JOSEF FISCHER geleid door iemand met die voor- en achternaam. De huidige eigenaar, Josef dus, werd internationaal geschoold, mede via stages in Duitsland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Waarbij hij zich vooral richtte op het maken van witte wijn, aangezien hij alleen Grüner Veltliner en Riesling produceert. In dit geval van 9,5 hectare binnen de wondermooie Oostenrijkse regio Wachau en verspreid over diverse gronden. Samen met Josef heb ik een half dozijn wijnen uit 2015 geproefd – en de gemiddelde kwaliteit lag hoog. Een terechte bestseller die veel geschonken wordt in restaurants is de Grüner Veltliner Federspiel Ried Steiger 2015 die in zijn zuivere, flink frisse, sappige smaak een snufje witte peper combineert met fruit van o.a. passievrucht. Fles 11,50. Fraai is ook de van een stenige bodem afkomstige Riesling Smaragd Ried Kirnberg 2015 die in zijn aroma een frisse mineraligheid combineert met een nootje en zacht appelig fruit. Prijs 17,95. Sympathieke bijkomstigheid: de op alle etiketten afgebeelde zalm is de bedreigde Donau-zalm die Josef senior als hobby kweekt, niet voor de vangst of de verkoop, maar om de populatie weer op peil te brengen.

Uit Duitslands grootste wijnstreek, Rheinhessen, kwam Fritz May die samen met zijn oudere broer Peter het WEINGUT KARL MAY leidt. Dit omvat inmiddels 34 hectare (20 meer dan pakweg vier jaar geleden) en is beplant met zowel witte als blauwe druivenrassen. De keurig gevulde, op 9,50 geprijsde Weissburgunder trocken 2015 heb ik als een buitengewoon aangename Pinot Blanc ervaren, dankzij zijn witte fruit, notigheid en zachte zuren. Nog wat meer dimensie, met ook wit en geel fruit, wordt geboden door uitgesproken sappige, prettige frisse Cuvée Blutsbruder weiss 2015 waarvoor 12,50 wordt gevraagd. De duiven waren weissburgunder, chardonnay en sauvignon blanc. Bourgondisch genoegen tenslotte gaf de elegante, aimabele en toch zacht frisse, door rijp, mild rood fruit gemarkeerde Spätburgunder 2014 die 9,50 kost.