De beste wijngaarden van Baden liggen op de vulkanische bodem en terrassen van de Kaiserstuhl, een eiland van hoge grond in het Rijndal. Müller-Thurgau, Spätburgunder (pinot noir) en Grauburgunder (pinot gris) zijn de belangrijkste druivenrassen.

Hier wordt wijn vooral als begeleider van de maaltijd beschouwd. Weinig Duitse wijnen zijn daar beter voor geschikt. Na ervaring bij Château Canon-la-Gaffelière te hebben opgedaan en 5 jaar als keldermeester bij Franz Keller te hebben gewerkt, begon Holger Koch in 1999 voor zichzelf. Op zijn inmiddels 6,5 hectare grote bedrijf plantte hij stekken die van oude wijnstokken afstammen en kleine druiven met intense aroma’s en veel concentratie opleveren.

In de natuur en kelder wil hij zo min mogelijk ingrijpen; graden Oechsle interesseren hem niet, de rijpheid van de druif is zijn uitgangspunt. Zijn wijnen zijn zuiver, levendig, mineralig en elegant en hebben een geweldige afdronk. Nederlands bekendste wijnschrijver Hubrecht Duijker proefde enkele van deze wijnen en was van mening dat ze “deksels lekker” zijn.

Wit

2013 Grauburgunder Kaiserstuhl    € 12,50
2009 Grauburgunder Herrenstück (Im Holzfass)    € 11,95
2007/09 Grauburgunder***   € 21,95
2012 Grauburgunder***   € 20,95
2014/15 Grauburgunder*** € 22,95

Rood

2014/15 Spätburgunder Kaiserstuhl € 12,95
2013/14 Pinot Noir Herrenstück   € 16,95
2010/12/13/14/15 Pinot Noir*, Selectionswein   € 22,95
2005/08/10/11 Pinot Noir***   € 30,95
2012 Pinot Noir***   € 31,50
2013/14/15 Pinot Noir*** € 32,50
2014/15 Pinot Noir Reserve € 49,95

Duitsland Oostenrijk Oostenrijk Slovenië