delicious

In Delicious

Voor het extra dikke kerstnummer van Delicious selecteerde wijnschrijfster Ellen Dekkers “supergastronomische wijnen”. Lekker bij zoet: 2014 Gewürztraminer Sekt halbtrocken (€ 15,95) van Weingut Bamberger en goed bij groente: “Zwierige Zweigelt” (€ 12,95) van Weingut Trapl

Hubrecht Duijker te gast

Bijzonder verheugd waren we over het feit dat Hubrecht Duijker speciaal de moeite had genomen om half november naar onze winemakersproeverij te komen. Getuige zijn verslag op facebook had hij het wel naar zijn zin:

Na een lange, moeizame maar uiteindelijk zeer tevredenstellende oogst hebben drie talentvolle wijnmakers zichzelf en hun wijnen gisteren gepresenteerd bij hun importeur, www.winterbergwijnen.nl. Eigenaar Marco Winterberg is gespecialiseerd in Duitsland en Oostenrijk, dus daar kwam het trio ook vandaan – en wat brachten ze lekkere producten mee.
Philipp Bründlmayer van het WEINGUT JOSEF & PHILIPP BRÜNDLMAYER heeft als specialiteit Grüner Veltliner. Met de gelijknamige druif is maar liefst 90 procent van de 18 hectare bestrijkende, lössrijke, in de Oostenrijkse streek Kremstal gesitueerde wijngaard beplant. Zijn Grüner Veltliner Kremstal 2015 is dan ook geurig en groots, met de kenmerkende hartigheid, een subtiele kruidigheid en sappig fruit. Heerlijk, heerlijk. Fles 9,95. Als verrassing had Philipp ook zijn Neuburger Vordernberg 2015 meegebracht. Een van de schaarse, geleidelijk zelfs verdwijnende neuburger vervaardigde witte wijn die critici tot de beste van heel Oostenrijk hebben uitgeroepen (‘Wij zijn een béétje beroemd om deze wijn’ stelde zijn maker bescheiden). Deze Neuburger smaakt duidelijk notig in een romige en tegelijk zacht frisse setting; ’t is een aardig alternatief voor Chardonnay. Prijs 13,50.

Al vijf generaties wordt WEINGUT JOSEF FISCHER geleid door iemand met die voor- en achternaam. De huidige eigenaar, Josef dus, werd internationaal geschoold, mede via stages in Duitsland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Waarbij hij zich vooral richtte op het maken van witte wijn, aangezien hij alleen Grüner Veltliner en Riesling produceert. In dit geval van 9,5 hectare binnen de wondermooie Oostenrijkse regio Wachau en verspreid over diverse gronden. Samen met Josef heb ik een half dozijn wijnen uit 2015 geproefd – en de gemiddelde kwaliteit lag hoog. Een terechte bestseller die veel geschonken wordt in restaurants is de Grüner Veltliner Federspiel Ried Steiger 2015 die in zijn zuivere, flink frisse, sappige smaak een snufje witte peper combineert met fruit van o.a. passievrucht. Fles 11,50. Fraai is ook de van een stenige bodem afkomstige Riesling Smaragd Ried Kirnberg 2015 die in zijn aroma een frisse mineraligheid combineert met een nootje en zacht appelig fruit. Prijs 17,95. Sympathieke bijkomstigheid: de op alle etiketten afgebeelde zalm is de bedreigde Donau-zalm die Josef senior als hobby kweekt, niet voor de vangst of de verkoop, maar om de populatie weer op peil te brengen.

Uit Duitslands grootste wijnstreek, Rheinhessen, kwam Fritz May die samen met zijn oudere broer Peter het WEINGUT KARL MAY leidt. Dit omvat inmiddels 34 hectare (20 meer dan pakweg vier jaar geleden) en is beplant met zowel witte als blauwe druivenrassen. De keurig gevulde, op 9,50 geprijsde Weissburgunder trocken 2015 heb ik als een buitengewoon aangename Pinot Blanc ervaren, dankzij zijn witte fruit, notigheid en zachte zuren. Nog wat meer dimensie, met ook wit en geel fruit, wordt geboden door uitgesproken sappige, prettige frisse Cuvée Blutsbruder weiss 2015 waarvoor 12,50 wordt gevraagd. De duiven waren weissburgunder, chardonnay en sauvignon blanc. Bourgondisch genoegen tenslotte gaf de elegante, aimabele en toch zacht frisse, door rijp, mild rood fruit gemarkeerde Spätburgunder 2014 die 9,50 kost.

rode wijn test 2

Nieuwsbrief december

De feestdagen naderen met rasse schreden. Daarom ter inspiratie en informatie in onze actuele nieuwsbrief aandacht voor de aanstaande (kerst)proeverijen, extra openingstijden en de wijnen van de maand december.

wijnconcours-2016

Wijn van het jaar

Trots zijn we, dat de 2015 Grüner Veltliner Kremstal van Philipp Bründlmayer bij het 28e Proefschrift Wijnconcours is uitgeroepen tot witte wijn van het jaar! (In de prijscategorie € 7,50 – € 10,00) Deze topper bieden we aan voor € 9,95

Nachschlag in AD

“Ondeugende wijnen”

Nicolaas Klei dronk in De Oesterbar de “ondeugende” Cuvée Nachschlag (Scheurebe&Riesling) van Christian Stahl

St. Laurent Klein in Telegraaf 30-07-2016

St. Laurent van Weingut Klein in de Telegraaf

Zeer content zijn we met het leuke artikel van Pieter Nijdam in De Telegraaf! Niet alleen de St. Laurent van Peter Klein wordt in het zonnetje gezet; ook over ons lovende woorden: “Als je over bijzondere Duitse wijnen praat, leidt het pad vrijwel direct naar Marco Winterberg.”

GV Spezial Bauer

Oostenrijks beste wijnen

Onlangs verscheen de toonaangevende wijngids Falstaff. Enorm trots zijn we dat de 2015 Grüner Veltliner Spezial van Christoph Bauer met 92 punten tot de 10 beste witte wijnen onder € 10 behoort! Onze consumentenprijs is € 8,95

Portrait_Ruetteln

Nieuw: Sekt uit Oostenrijk

Een wens is uitgekomen: We hebben nu Sekt uit Oostenrijk in ons assortiment!!!
Sinds 1990 produceert het kleine (3 ha) Weingut Madl Sekt volgens de méthode traditionelle.
Ervaring deed Christian Madl -sinds 2003 eigenaar- op in Avize, Champagne; bij Poll Fabaire in Luxemburg en in Duitsland bij het gerenommeerde Sekthaus Raumland.
Voor zijn Sekt wordt uitsluitend de eerste persing gebruikt. Daarnaast geeft hij de wijn tijd: 15 tot 60 maanden rijpt hij “auf der Hefe”. Om vervolgens met de hand te worden “gerüttelt” en daarna gedegorgeerd. Met trots presenteren wij nu 3 van zijn wijnen:

2012 Sekt Rosé Brut € 21,95
2009 Sekt Cuvée Special Brut (Chardonnay/Pinot Noir/Pinot Blanc) € 23,95
2010 Sekt Blanc de Blancs Brut (Chardonnay/Pinot Blanc) € 28,95

Karl May

Nationale huiswijn competitie 2016 (2)

Tijdens de Wine professional 2016 in de RAI in Amsterdam is de 2013 Spätburgunder trocken, Weingut Karl May (Rheinhessen, Duitsland) uitgeroepen tot winnaar in de categorie Eetcafé-Brasserie-Restaurant, Beste Rode Huiswijn/Open Wijn, Amsterdam.